Aan het eind van ons geld een stuk wereldreis over?

Aan het eind van ons geld een stuk wereldreis over?

De eerste drie maanden van onze wereldreis zitten erop. Tijd om een financiële tussenbalans op te maken. Conclusie: on time & on budget, zoals het twee management consultants betaamt. Op een kwart van de tijd hebben we ongeveer een kwart van ons leefgeld uitgegeven.

Het geld wat we voor deze wereldreis hebben gespaard, hebben we over 2 soorten kosten verdeeld: algemene kosten en leefgeld. Op basis van informatie van andere reizigers, hebben we een gemiddeld dagbudget per land bepaald. Van dit leefgeld moeten we kunnen eten, slapen, reizen (binnen het land) en leuke dingen doen. De algemene kosten bestaan grotendeels uit de kosten vooraf, zoals wereldticket, verzekeringen en fancy backpacker’s gear. Ook hebben we beiden een ‘persoonlijk budget’ voor kappersbezoek, kleding, massages, etc. en een paar kleine potjes voor visa, losse vluchten, pinnen en bellen onderweg.

Tot nu toe klopt dit natte vinger werk deze degelijk onderbouwde financiële inschatting als een bus. Nu maar hopen dit zo blijft, anders houden we aan het eind van ons geld… Enfin, je snapt de uitdaging.

Eten, eten, eten…

Teksten als ‘Keeping it under, like a boss’ en ‘Hope it was worth it’ worden ons dagelijks medegedeeld door de app waarin we onderweg onze financiën bijhouden. Deze app is ontwikkeld door een Brits koppel dat al vier jaar aan het reizen in en dat de rest van hun leven ook wil blijven doen. Erg handig en nog praktisch ook, want hierin loggen we direct de namen van de plekken waar we slapen en eten.

Ongeveer 40% van ons geld gaat op aan eten en drinken. Dat is iets meer dan de grafiek hierboven weergeeft, omdat een deel van boodschappen ook uit eten en drinken bestaat. We stonden er zelf van te kijken. Eten we samen dan zoveel? Aan onze broeken te voelen misschien wel.

Verdeling per land

Op de Antillen hebben we minder uitgegeven dan we ingeschat hadden. Dankzij m’n familie die ons drie weken heeft verwend. Beetje benzine voor de twee geleende jeeps en een paar keer eten en drinken, that’s it. Chili was daarmee het eerste land waar we voor het eerst écht op budget moesten leven. En dat is prima gelukt, al was het in Argentinië een stuk makkelijker. Dankzij het wisselen op de zwarte markt waar onze dollars 40% meer geld waard waren. Eerlijkgezegd was dat daarmee meer glampacking dan backpacking.

Als het moet kunnen we makkelijk voor minder leven, want op onze grootste kostenpost valt in de praktijk goed te besparen. We kiezen de restaurants en andere eettentjes op basis van het budget dat we beschikbaar hebben. Zo zijn er in Zuid-Amerika veel goede restaurants waar je per kilo afrekent. Een prima optie als je er al een leuke excursie op hebt zitten of de dag ervoor cocktails hebt gedronken.

Ga je zelf op wereldreis en wil je meer weten over onze uitgaven per land? Neem contact met ons op, we sturen je graag de details.

5 reacties

  1. Geplaatst door Marianne op Beantwoorden

    Haha…… geweldig! Had eigenlijk niks anders van jullie verwacht! ♡ Hou vol!

  2. Geplaatst door S op Beantwoorden

    Mooie grafiekjes! En een post van Chris :)
    Heb je ook je (relatieve) budget per land? Ben wel benieuwd!

    • Geplaatst door Chris op Beantwoorden

      Ja, het moest er ooit van komen 😉 En no worries, voor je volgende wereldreis krijg je onze master-Excel gemaild.

  3. Geplaatst door Jan op Beantwoorden

    Zo te lezen hoeven jullie niet vervroegd terug te komen.
    Mooie foto’s en leuke verhalen!

  4. Geplaatst door Inge op Beantwoorden

    Hi !!

    Wat een goed overzicht zeg. Is het misschien mogelijk om dit excel bestandje te mailen?

    gr inge

Plaats je reactie

[google-translator]