Via de Garden Route met detours naar Kaapstad

 • Wijngaard Garden Route
 • Montagu hiking
 • Walvis Storms River Whale Watching
 • BBQ master
 • Dolphin View - Storms River
 • Knysna
 • Franschhoek wijnen
 • Wijn evenement Robertson
 • Oeters!
 • Campsbay
 • Gekleurde huisjes kaapstad
 • Tsitsikama National Park
 • Franschhoek
 • Stoere Marlous

Via de Garden Route met detours naar Kaapstad

Iedereen heeft het er altijd over als het gaat over de must do’s van Zuid-Afrika, de Garden Route. Een stuk weg van 300 kilometer lang ergens tussen Port Elisabeth en Kaapstad waar je veel mooie landschappen aan de kust treft. Nu we een auto onder onze kont hebben, gaan wij er ook voor, al twijfelen we wel of het naar onze smaak niet te toeristisch zal zijn. We beginnen in het oosten bij Port Elisabeth en rijden naar onze eerste bestemming vlak naast het Tsitsikamma National Park dat bijzonder is vanwege het bos direct aan zee.

Walvissen kijken tijdens het braaien

Vanuit onze bungalow met de toepasselijke naam Dolphin View zien we in de verte de dolfijnen en walvissen zwemmen. In twintig minuten klauter ik dwars door het bos van Tsitsikamma het klif af naar de zee. Ik kom geen toerist tegen en krijg de walvissen van dichtbij te zien. Geweldig! Het weer zit mee en eindelijk lezen we weer eens een boek uit. Winkels en restaurants zijn er niet binnen 20 minuten rijafstand, dus de met boodschappen gevulde achterbak van de auto komt goed van pas. Zuid-Afrika is het land van de braaien oftewel, BBQ’s. Op elke picnicplaats langs de weg kun je een fikkie stoken en ook bijna alle hotels zijn van een braaiplek en gastenkoelkast voorzien. De braaiplek die we hier hebben staat wat betreft uitzicht met stip op 1. Terwijl de zon onder gaat genieten we van een knisperend vuurtje, een flesje rode wijn en springende walvissen in de verte. We hoeven niet lang na te denken, hier blijven we nog een paar dagen hangen.

De toeristenmeute kunnen we niet blijven vermijden. Langs de kust komen wilde en kweek oesters voor en de beste plek om die te eten is in Knysna. Halverwege de Garden Route is dit een drukbezochte plaats. De route ernaartoe is mooi, maar de dorpjes waar we doorheen rijden weten ons niet te veroveren en hetzelfde geldt voor Knysna. Ondanks de ligging aan een prachtige lagune, vinden we dat het dorp zelf geen sfeer uitstraalt. Nu gaat liefde bij mij grotendeels door de maag en 2 dagen lang smullen we van oesters en vis in de vele restaurants die ons zijn aangeraden. Daarna besluiten we het roer om te gooien en richting het binnenland te koersen.

Op wijnmissie in Montagu en Franschhoek

We maken een detour via de R62 en rijden door een gebied dat de Klein Karoo heet. We zien struisvogelboerderijen en prachtige droge weidse landschappen met hier en daar een klein dorpje, maar daar is het ons uiteindelijk niet om te doen. De valleien worden langzaamaan groener en eindelijk zoeven we de eerste wijnranken voorbij. In Azië was het afzien op wijngebied, dus wanneer we neerstrijken in het dorpje Montagu gaan we direct polshoogte nemen bij een wijnfestival dat in de buurt plaatsvindt. Veel hipper van we hadden verwacht zo ver weg van een dorp of stad van betekenis, staat het bomvol mensen die niet zozeer wijn proeven, maar vooral drinken. Een dj draait leuke deuntjes en de sfeer zit er aan de rivier tussen de wijngaarden goed in. Wij slaan een paar flesjes in voor later en keren nuchter weer terug naar ons huisje. Pas twee dagen later in Franschhoek zetten we onze kaarten weer in.

Ook wel de culinaire hoofdstad van het land genoemd, besluiten we in Franschhoek niet op de centen te gaan zitten. Van te voren heb ik een aantal restaurants gereserveerd en onze auto laten we geparkeerd bij onze B&B staan. In de Corner House hebben we een leuke romantische kamer en lopend gaan we op pad. Toeristisch is het hier wel, veel mensen, maar daardoor ook goede faciliteiten. Om niet naar de wijngaarden te hoeven rijden, kunnen we een heel foute maar toch handige antieke tram en bus nemen. We hebben een paar missers tijdens een slechte wijn en chocola pairing, maar genieten enorm van de kwalitatief hoogstaande Holden Manz en Grande Provence wijnen. In onze achterbak liggen nu nog de souvenirs.

Laatste dosis stad in Kaapstad

Kaapstad is de laatste stop van deze roadtrip en voordat we aan ons grote safari-avontuur beginnen, willen we nog een flinke dosis van het stadse leven tot ons nemen. Voor 5 nachten huren we een heel mooi loft in een gerenoveerde brouwerij in opkomend Woodstock. Opkomend betekent nog niet dat je het kunt vergelijken met een Amsterdam West. Ook al zijn er hippe eettentjes, over straat lopen zit er nog niet echt in. Gelukkig hebben we onze auto nog en is alles in de stad ingericht op automobilisten. In 10 minuten staan we dan ook geparkeerd en al in het centrum of aan zee bij V&A Waterfront.

Kaarten voor Robbeneiland kunnen we niet meer krijgen en ook de klim naar de top van de tafelberg laten we voor wat het is. De zon schijnt, maar de top van de berg ziet er vanuit ons loft eng bewolkt uit. We proberen zoveel mogelijk van de sfeer in de stad te proeven en moeten toegeven dat ook deze Zuid-Afrikaanse stad ons erg goed bevalt. We zijn erg druk met het voorbereiden van de volgende reisetappe en doorgronden de stad helaas niet zo goed als we anders zouden doen. Hiervoor komen we graag nog eens terug. Wel eten we wild aan de bar van een van de beste steak restaurants van de stad, ontmoeten we leuke Zuid-Afrikanen, bezoeken we een van de vele hippe kappers, rijden we langs de kustlijn naar prachtig Camps Bay voor een cocktail en huren we fietsen om ook nog wat beweging te hebben. We hebben mazzel met alle dagen zon, maar het waait zo hard dat we meestal niet lekker buiten kunnen zitten. Niet erg, want er moet worden geshopt voor onze zesweekse tocht door Namibië en Botswana. De spanning stijgt. We gaan echt de bush in en beiden hebben we nooit echt gekampeerd. Het voelt dus een beetje alsof we nu moeten pakken wat we pakken kunnen van de gemakken van restaurants, een goed bed en een lekkere douche. Hoe zullen ons de de komende weken gaan bevallen?

Plaats je reactie

[google-translator]