Enkeltje Indonesië

 • Lembongan viewpoint
 • Zeewier velden vloed
 • Pool Pemedal Beach
 • Scooterbob Chris
 • Scooter Vodka
 • Zeewier velden eb
 • Warung Maria's
 • Verjaardag Chris
 • Tempelbezoeker lembongan
 • Offers Indonesie
 • Gecko at Paradise
 • Zeewierboer

Enkeltje Indonesië

Ken je dat gevoel van overactieve hersenen, rusteloosheid en vermoeidheid? Na Japan kwam Hong Kong en daar realiseerden we ons dat we na bijna 6 maanden reizen en ontelbaar veel indrukken, een reispauze nodig hadden. We waren toe aan een flinke dosis zon en weinig stadse drukte. Pas eind september moeten we ons weer op de airport van Hong Kong melden, dus in alle vrijheid kozen we voor een enkeltje naar Indonesië. Het land waar mijn vader is geboren, waar ik al mijn hele leven verhalen over heb gehoord en waarvan ik de keuken zo waardeer. Deze bestemming stond uiteraard hoog op onze wensenlijst. De komende 2 maanden zijn we niet van plan nieuwe stempels in ons paspoort te verzamelen. We nemen de tijd om in dezelfde chill-modus als de Indonesiers te komen en gaan daarna pas delen van dit immense land verkennen.

Nusa Lembongan

Die chill-modus hebben we inmiddels te pakken. We zijn al 2 weken in Nusa Lembongan, een klein eilandje voor de kust van Bali. De cultuur is vergelijkbaar, maar er zijn minder toeristen en mooiere stranden. Genieten! Ook al is het primaire doel uitrusten en zoeken we niet bewust nieuwe prikkels op, vervelen we ons geen moment. De cultuur is hier weer volledig anders dan op de plekken waar we eerder waren en we ontmoeten leuke mensen.Vanuit onze strandbungalow kijken we uit op een prachtige blauwe zee en zeewierboeren die hun gewassen verzorgen. Terwijl wij bij het zwembad en op het strand hangen, gaat het dagelijkse leven voor onze neus gewoon door. Ik heb niet eens een boek nodig, want het is fascinerend om te zien hoe de mensen met zoveel zichtbare levensvreugde bezig zijn met hun de dagelijkse activiteiten rondom de zee. We denken vaak aan het verhaal van de tevreden visser en de bemoeizuchtige consultant. De consultant legt uit dat als de visser efficiënter gaat werken en zijn winsten investeert, hij uiteindelijk vermogend zal worden en alle tijd zal hebben om onder een boom van het leven te genieten. De visser zegt daarop: ‘Waarom heb ik zou ik dat moeten doen, genieten onder een boom doe ik nu toch ook al?’

Op de gezonde tour

Met een scooter rijden we over de hobbelige wegen van het eiland van warung naar warung. Dit zijn kleine eethuisjes waar je als je mazzel hebt iets voorgeschoteld krijgt wat nog niet aan de smaakpapillen van toeristen is aangepast. Het duurde even voor we door hadden waar we moesten zijn, maar het is gelukt. We krijgen geen genoeg van de Ikan Pepes: pittige vis in bananenblad van de BBQ, Jacket Fish (wie weet wat de Nederlandse naam is?), van alles met een boemboe bali saus en gado gado. We zijn op de gezonde tour. Meer groente en fruit, minder vlees en veel vis, maar vooral minder alcohol en suiker. Een Bintang biertje past uitstekend bij pittig eten, maar de dagen waarop we een sterke ruggengraat hebben, houden we ons in. Water en verse sappen zonder suiker tot het moment dat we weer met gezellige mensen aan tafel zitten of wat te vieren hebben. Chris was jarig en we hebben de mijlpaal van 6 maanden reizen zonder kleerscheuren bereikt. Een goede reden voor een toost, toch?Nusa Lembongan staat bekend als een surfers- en duikparadijs, maar we wagen ons er niet aan. We zien veel mensen met grote schaafwonden die ze hebben opgelopen toen ze in de branding op het scherpe koraal terecht kwamen en ons duikbrevet hebben we nog niet. Gelukkig kun je voor weinig een vissersboot charteren en snorkelen op prachtige plekken. Beiden zwemmen we voor het eerst met reuzenmanta’s, een mooie variant op de rog die een spanwijdte van 7 meter kan bereiken, en zien we meer mooie vissen dan ooit bij het koraal aan de kust bij de mangroven. Verder liggen we niet alleen maar op het strand. Elke dag werken we onszelf flink in het zweet op de yogamat. Anderhalf uur rekken, strekken en opdrukken. We vinden het zwaar, maar de Zuid-Amerika vetjes moeten eraf en de mindfulness die we eraan overhouden komt goed van pas.

Namaste

In het leven van de eilandbewoners speelt net als op Bali, spiritualiteit een grote rol. 3 keer per dag worden op elke denkbare plek offers gebracht om de kwade geesten buiten te houden en de goede te verwelkomen, er zijn ontelbaar veel tempels en we zien regelmatig mensen in traditionele kleding op weg naar een ceremonie.Ook hebben we de eer om samen met een medewerkster van het hotel ceremonies ter gelegenheid van de volle maand bij te wonen. Geen toeristenshow, maar het echte werk. Zo zie je maar, het heeft zijn voordelen om ergens wat langer te verblijven. Het eiland is klein en hoe vaker we bepaalde mensen tegenkomen, hoe leuker de contacten worden en hoe meer we ervaren dat mooie reiservaringen juist uit de kleine dingen voortkomen. We hebben daarom besloten er nog maar een kleine week aan vast te plakken. Nog een keer snorkelen, verse vis uitzoeken voor op BBQ, yoga’en en uitrusten op de massagetafel….

2 reacties

 1. Geplaatst door Ingrid op Beantwoorden

  We herkennen het gevoel (en wat zou ik er veel voor over hebben om dat gevoel weer terug te krijgen…!) Voor ons was Indonesie ook een baken van rust in onze enerverende reis.
  Het is heerlijk om jullie verhalen te lezen!!!
  Liefs, Ingrid

 2. Geplaatst door Shayed op Beantwoorden

  Horsmakreel?

Plaats je reactie

[google-translator]