Sao Paulo is niet lelijk!

  • Stadstheater - oude en nieuwe architectuur
  • Vroegere vertical Favela Sao Paulo
  • Looking good? Sao Paulo
  • Park in centrum Sao Paulo
  • Free Walking Tour Sao Paulo
  • Marion en Marlous

Sao Paulo is niet lelijk!

Het was even doorbijten tijdens de overgang van Argentinië naar Brazilië. 16 uur in een nachtbus die met de airco op 18 graden (versus 30 buiten) in een noodtempo naar Sao Paulo reed. En ineens niemand die ons verstond wanneer we spraken in ons allerbeste Spaans, maar we werden beloond.

Twee dagen voor Sao Paulo leek aanvankelijk genoeg. Eigenlijk waren we helemaal niet van plan deze enorme stad met zakelijke en gevaarlijke reputatie reputatie te bezoeken. Achteraf zijn we blij dat we het wel hebben gedaan, want stereotypen kloppen niet altijd.

Gevaarlijk, lelijk en zakelijk?

Gevaarlijk? Aan alle dubbele hekken, bewakers en alarminstallaties in de wijk waar we verbleven, Paulista Jardins, te zien wel. Gelukkig hebben we helemaal niets vervelends meegemaakt, ‘s avonds konden we rustig over straat op zoek naar een eettentje. Lelijk en zakelijk? Deels. Vanuit onze kamer op de 20ste verdieping kon je wolkenkrabbers zien tot aan de door smog vervuilde horizon. Je hebt daardoor het gevoel in een metropool te zijn en dat geeft de stad een bepaalde energie. Ook hadden we niet verwacht dat de stad zo’n mooi centrum heeft met aanverwante geschiedenis. Direct na aankomst hebben we een 3 uur durende wandeltocht met gids door het centrum gedaan. Een zogenaamde Free Walking Tour die behoorlijk informatief was. De bevlogen gids (werkend voor een goede fooi) heeft ons naast de uitleg over de stad en architectuur, veel geleerd over Brazilië en de Brazilianen. Dachten we dat de Argentijnen niet tevreden waren over hun regering, dan moet je hier het woord corruptie eens laten vallen…

Over en kleine 2 maanden begint het WK en de stad is duidelijk nog in rep en roer. Overal staan nog enorme bouwprojecten in de stijgers en je hoort er veel mensen pessimistisch over spreken. In het hotel waar wij met veel korting sliepen werd met trots aangegeven dat zij een officiële WK accommodatie zijn. Het hotel was prima. Zeer luxe voor ons doen en alleen maar goedkoop omdat er in het weekend geen zakengasten zijn. Engels spreken met de receptie? No way… Zelfs met Spaans kwamen we er niet uit. Dan maar met handen en voeten, geen probleem voor ons. Hoe zal het ze straks vergaan?

Gastronomie, voor ieder wat wils

Sao Paulo is naast het financiële centrum, ook het gastronomische centrum van het land. Opties te over voor lekkerbekken. Sommige restaurants hebben zelfs heli-platforms voor hun welvarende gasten, maar wij kozen voor de budget opties. ‘s Ochtends met een Franse vriendin uit mijn studententijd de beste croissants van de stad uitgeprobeerd en ‘s middags streetfood in Japan Town geproefd. Op bijna elke straathoek in de stad vind je een juice bar en je struikelt over de sushi restaurants. Hier geen Sumo-achtige zaken gerund door Chinezen, in Sao Paulo leeft de grootste Japanse gemeenschap buiten Japan zelf.

Al met al een leuke tweedaagse die we graag uit hadden willen verlengen om de enorme overdekte markt te bezoeken die een foodie paradijs schijnt te zijn, maar de aantrekkingskracht van de Atlantische oceaan voor een weekje rust is net iets groter. Vamos a la playa!

1 reactie

  1. Geplaatst door Bert Ernste op Beantwoorden

    Leuk jullie reactie op São Paulo te lezen. Die stad wordt inderdaad te gemakkelijk weggezet als louter een concentratie van beton, torenflats, drukte en lelijkheid. Er is inderdaad meer in São Paulo.

Plaats je reactie

[google-translator]