Op safari in de Braziliaanse Pantanal

 • Chris op een paard in de Pantanal
 • Kanoen in de Pantanal
 • Op safari in de Pantanal
 • Marlous gaat op safari
 • Fazenda in de Pantanal
 • Zadels voor de paarden in de Pantanal
 • Gaucho's n de Pantanal
 • Rivieren en bos in de Pantanal
 • Honderden kaaimannen in de Pantanal
 • Piranhas vissen
 • Papagaaien in de Pantanal

Op safari in de Braziliaanse Pantanal

We zijn in de bush bush geweest. Het echte werk. Niet te komen zonder een 4×4 of een boot. De dichtstbijzijnde plaats ligt op 2,5 uur rijden en het is zinderend heet en vochtig. We hebben het over de Braziliaanse Pantanal, het grootste moerasgebied ter wereld met een uniek ecosysteem. Ze vermoeden dat het een grotere biodiversiteit heeft dan de Amazone, maar toch is het een relatief onbekende bestemming voor stad- en strandmensen zoals wij. Onterecht is onze conclusie.

Beestenboel

Graslanden met hier en daar een boom worden afgewisseld door bossen, rivieren en heel veel ondergelopen land. We treffen de periode waarin het water omhoog komt en veel van de paden en kleiwegen zijn niet meer begaanbaar. Verplaatsen doe je met een jeep, boot of paard en wij hebben het allemaal uit mogen proberen. We zijn dan nog wel niet in Afrika, maar de eerste safari kan worden afgevinkt. Twee keer per dag mochten we deelnemen aan een excursie. Beesten score: kaaimannen, catibaras, brulapen, reuzegordeldieren, papegaaien, toekans en heel veel andere vogels waarvan we de naam niet meer weten. Beiden zaten we voor het eerst zelfstandig op een paard en Chris leek er voor in de wieg te zijn gelegd. Ik moet zeggen, best sexy om m’n vent er in galop op een gespierd paard vandoor te zien gaan. Maar niet alles is rozengeur en maneschijn. Waar rook is, is vuur en waar water is, zijn muggen. Veel muggen in dit geval. Gelukkig hadden we nog een voorraad 40% deet in de tas, want ter plaatse kun je alleen maar slap spul kopen. En geloof me, het is nodig. Die etterbakken steken dwars door je kleren heen.

Slapen bij de boer in het wilde westen van Zuid-Amerika

Niet toerisme, maar landbouw is de voornaamste inkomstenbron in dit gebied. Slimme boeren combineren beiden en zo zijn er diverse fazendas, Portugees voor boerderijen, die een (eco)lodge zijn begonnen. Slapen bij de boer is duidelijk niet alleen maar hip in Nederland, Frankrijk en Italië. Je vindt hier voor ieder wat wils. Massale hostelachtige party plekken, kleinschalige lodges waarbij de excursies centraal staan en luxe landhuizen met eigen landingsbaan.

Een eigen vliegtuig past niet in ons budget en een party hostel vinden we niet bij de plek passen, dus wij kiezen na uitvoerig onderzoek op Tripadvisor voor een kleinschalige midrange optie: Xaraes. Een middelgrote boerderij van 4200 hectare met een mooie lodge voorzien van zwembad, tennisbaan en simpele, maar prima maaltijden. We zijn dus niet helemaal overgeleverd aan moeder natuur en het boerenleven en kunnen buiten de tours om heerlijk relaxen. Voor het eerst in tijden kunnen we onbezorgd een boek lezen en hoeven we even geen reiszaken uit te zoeken. Machweg op wereldreis rust uit!

Op de fazenda worden voornamelijk koeien en stieren gehouden van het soort waar de beste picanha uit voortkomt, Brazilië’s lekkerste stukje vlees. De kuddes leven compleet vrij op het land en worden door echte cowboys naar drogere gebieden geleid wanneer het water omhoog komt. In Argentinië en Uruguay had ik graag meer willen zien van het Gaucho-leven, hier word ik beloond. Natuurlijk is het leuk om wildlife te spotten, maar het zien van de cowboys en paarden in bedrijf zullen we komend jaar waarschijnlijk niet nog eens meemaken. Honderden runderen in een kudde in alle vrijheid voorbij zien rennen, deed toch wel iets met mij. Ik vermoed dat ik terug in Nederland echt niet snel weer een waterig stukje vlees van onnatuurlijk gevoerde koeien zal kopen…

Finding Nemo in Bonito

Dankzij de zuiverende werking van de Pantanal kun je in de omliggende gebieden kraakheldere rivieren vinden. Het bezoek aan de Pantanal hebben we daarom net als bijna alle andere toeristen gecombineerd met Bonito. De sterattractie van dit plaatsje is de snorkeltour die je in een zijtak van de Rio de la Plata kunt doen. Voor het eerst hebben we er spijt van geen onderwatercamera bij ons te hebben, want wat we zagen overtrof echt alle verwachtingen. Tot 24 meter zicht en ontelbaar veel zoetwatervissen in alle kleuren en maten. Het was geen lullig tourtje, je drijft minimaal 2 uur stroomafwaarts en de begeleiding van de (niet Engelstalige) gids was uitstekend. Om een plekje op deze tour te krijgen moesten we wel 2 dagen wachten in het verder onbestemde dorpje waar je als je geen eigen vervoer hebt niet zoveel kunt ondernemen. Reserveer dus van te voren mocht je dit ooit willen doen! Of boek een gecombineerde Pantanal en Bonito tour bij een van de honderden reisorganisaties. Dit laatste raden we je echter niet aan omdat je dan niet precies weet waar je in de Pantanal terecht komt en we in de praktijk hebben ervaren dat elke pousada en lodge bereid is om te helpen bij het regelen van je vervoer.

Met deze week in het wilde westen van Brazilië is aan ons verblijf in dit fantastische land een eind gekomen. De 4×4 zet ons af bij de grens van Bolivia en vanaf daar zien we wel verder!

4 reacties

 1. Geplaatst door Charlotte op Beantwoorden

  Wauw, jullie verhalen over Brazilië maken dat dit snel stijgt op mijn lijst van landen die je gezien moet hebben!

 2. Geplaatst door Frederik op Beantwoorden

  Wat een leuke fazenda zijn jullie geweest !

 3. Geplaatst door Olivia op Beantwoorden

  Dear Marlous and Chris,

  Thank you very much for your comments and suggestions. We really appreciate it.
  Remember about the boat suggestion? Now we have a soudless boat!
  All the best.
  Olivia and João

 4. Geplaatst door Carmen op Beantwoorden

  Beste Marlous en Chris,
  Wij zijn van plan om einde deze maand naar de Pantanal te gaan en hebben jullie verhaal gelezen. Helemaal enthousiast en zin in gekregen! Helaas nog zoekende in waar we het beste de excursies kunnen boeken. Zoals jullie aangeven, is het niet handig om van te voren Pantanal/Bonito te boeken omdat je niet weet waar je terecht komt. Hebben jullie tips om toch een georganiseerde trip vooraf vanuit Nederland te boeken om zo te voorkomen dat niet alles al vol zit?

  Ik hoor graag van jullie!

  Groet,
  Carmen

Plaats je reactie

[google-translator]