Peru tovert een glimlach op je gezicht

 • Buggy rijden in Huacachina
 • Plaza de Armas Arequipa
 • Raften bij Arequipa
 • Perfecte oase van Huacachina Peru
 • Sandboarding in Huacachina
 • Pre inca mummies in Arica
 • Straatje in het Santa Catalina Klooster Peru
 • Santa Catalina klooster in Arequipa Peru
 • El Misti vulkaan bij Arequipa
 • Zeeleeuwen op Islas Ballestas

Peru tovert een glimlach op je gezicht

Voor de highlights van Peru hadden we oorspronkelijk slechts 2 à 3 weken in gedachten, omdat het wat duurder zou zijn dan buurland Bolivia en qua cultuur vergelijkbaar. Na anderhalve week kunnen we concluderen dat dit laatste niet klopt. En ok, het is wat duurder, maar je krijgt hier waar voor je geld. Er staat een glimlach op de gezichten die in elk gebied weer een ander uiterlijk hebben. De diversiteit van het land is enorm en zelfs een maand zal nog niet genoeg zijn om de natuur, de mensen en voor ons niet onbelangrijk, de gastronomie, te doorgronden.

De woestijn

Bij Zuid-Amerika denk je misschien niet direct aan eindeloze woestijnen, maar toch vind je hier de droogste woestijn ter wereld. Wij hadden er geen idee van dat naast Noord-Chili, grote delen van Peru bestaan uit zandvlaktes die uitmonden in de zee. De uitzichten zijn spectaculair en het droge klimaat heeft ervoor gezorgd dat veel (pre-)inca mummies en voorwerpen bewaard zijn gebleven.

Dankzij de vruchtbare valleien die water uit de bergen aangevoerd krijgen, zijn de gebieden bewoonbaar. Voor ons was het een grote verrassing te ontdekken dat in sommige van die valleien zelfs wijn wordt geproduceerd. Grotendeels niet drinkbaar bocht, maar ook een paar kwaliteitswijnen die in de betere restaurants worden geschonken. Over hoe dit met fantastisch eten wordt gecombineerd kan ik nu nog wel even doorgaan, maar dat bewaar ik voor een volgende keer. Zoveel lekkers past namelijk niet in 1 alinea.

Reizend langs de kust richting het noorden, zie je onderweg niet veel meer dan stoffige en bochtige wegen met links een woeste zee en rechts droge bergen en zandvlaktes. Tot je bij Ica komt. Daar bevindt zich een mooie oase die Huacachina heet. Zo perfect qua setting dat je denkt op een filmset terecht te zijn gekomen. Je moet daarvoor wel even je ogen sluiten voor de vele toeristen die er rondlopen. Deze bestemming is populair vanwege de duinen waar je zo in loopt om naar beneden te sleeën of te boarden. Wil je nog meer adrenaline kicks, dan kun je met een buggy door het zand scheuren. Houd je meer van eco, dan kun je met de boot naar de Islas Ballestas. Dit zijn een aantal eilandjes voor de kust bij Ica die ook wel eens de poor man’s Galapagos worden genoemd. Je ziet hier pinguïns, zeeleeuwen, zeehonden en heel veel vogels. Wel van een afstandje, want de eilanden mag je niet betreden. Dit tochtje kost samen met een tour per auto door het nationale park op het vasteland, nog geen 20 euro per persoon. Zoals de Lonely Planet zou zeggen ‘it doesn’t break the bank’ en hetzelfde geldt voor de andere activiteiten. Afgewisseld met uurtjes bij het enorme zwembad van het hostel, konden we ons dus wel een paar dagen vermaken.

De stad in de bergen

Op weg naar Ica maken we nog een uitstapje de bergen in. Niet te hoog dit keer, maar toch een test voor Chris. Wil je over land reizen in Peru en ook het binnenland bezoeken, dan ontkom je er namelijk niet aan om de Andes te doorkruizen. Aangezien we dat de komende weken nog willen doen, testen we in het op 2380 meter hoogte gelegen Arequipa of de klachten terugkomen. Gelukkig voelt hij zich kiplekker en kunnen we in actie komen!

Arequipa is een prachtige koloniale stad omringd door besneeuwde vulkanen en snelstromende rivieren. Dankzij de mooie valleien en canyons in de directe omgeving in het gebied het epicentrum van Peru’s outdoor activiteiten. Helaas moet je daarvoor eerst minimaal naar 4000 meter hoogte stijgen en dat laten we toch maar even voor wat het is. Het dal vlakbij de stad was wel toegankelijk voor ons en daar konden we een fantastische rafting tour doen. Voor twee onervaren personen waarvan een met twee linkerhanden was het eng, maar ook onwijs gaaf. Onze luie spieren zijn weer wakker geschud en hopelijk raken ze nu niet in shock wanneer we de komende weken gaan hiken en surfen.

In het centrum van de stad hoef je je ook niet te vervelen. Overdag is de temperatuur aangenaam, dus het is heerlijk om door de straatjes van de stad te struinen en te genieten van de mooie uitzichten. De highlight van de stad vinden wij het Santa Catalina klooster. Hier leefden in de 16-de en 17-de eeuw vrome katholieke meisjes en weduwen een luxueus, maar afgeschermd leven. De gelofte van een leven in armoede gold in die tijd nog niet en de rijke dames mochten hun bezittingen en bediendes gewoon meenemen. Het klooster is als en een stad in de stad met prachtig onderhouden straten, pleinen en natuurlijk alle rijkdommen die aan de kerk zijn nagelaten.

What’s next?

Onze volgende bestemming is Lima en vanuit daar gaan we in het noorden op zoek naar Inca tempels, het oerwoud en niet zulke hoge bergen. Deze Peruaanse ontdekkingsreis voelt goed!

6 reacties

 1. Geplaatst door Marianne op Beantwoorden

  Wat een heerlijk verhaal weer! Fijn, dat het weer zo goed gaat met Chris! ♡

 2. Geplaatst door Miel Kaptein op Beantwoorden

  en jouw verhaal de zoveelste op de michthuis-gezichten! Lekker genieten jongens!!

 3. Geplaatst door Chantal op Beantwoorden

  Leuke foto’s en een leuk verhaal! Veel plezier in de rest van Peru, en blijf gezond!. Wat ons betreft niet overslaan: Huaca de la Luna y Huaca del Sol bij Trujillo, veel imposanter dan Chan Chan.

  • Geplaatst door Chris op Beantwoorden

   Helemaal eens Chantal! Al hebben we gisteren beide bezienswaardigheden bezocht.

 4. Geplaatst door Charlotte en Roel op Beantwoorden

  Wauw wat een geweldig leuk verslag weer! Even terug gebladerd op jullie blog, want ik had Bolivia nog niet gelezen. Gelukkig is Chris weer in orde. We zouden nog veel meer foto’s willen zien, ze zijn schitterend. Op afstand genieten we gewoon mee. Net even met google earth gekeken hoe Laguna Puerto Palmeras er uit ziet, maar ik kan niet helemaal inzoomen helaas. Marlous jouw nieuwe functie moet verslaggever worden, zo leuk om te lezen! Nog een paar dagen en dan op naar de Azies! Wanneer vertrekken jullie? Jemig wat vliegt de tijd … Ik heb ook nog een vraagvoor jullie :) wat is wat jullie betreft de mooiste en leukste locatie om te bezoeken in Zuid Amerika? Liefs van ons!

  • Geplaatst door Chris op Beantwoorden

   Moeilijke vraag. We hadden het hier laatst al over en konden uiteindelijk niet kiezen. Het is juist de combinatie van alles wat we meemaken. Zo genieten we op dit moment enorm van de diversiteit van Peru: bergen, woestijn en jungle. Lieve mensen en heerlijk eten. Fijn dat jullie meegenieten! Willen jullie meer foto’s van Peru zien? Kijk dan op onze Flickr pagina.

Plaats je reactie

[google-translator]