De NSA inspireert: 24×7 antwoord op de vraag ‘Waar zijn jullie nu?’

Wereldkaart locatie tracker

De NSA inspireert: 24×7 antwoord op de vraag ‘Waar zijn jullie nu?’

Tijdens de voorbereiding van onze wereldreis stonden de kranten regelmatig bol van verhalen over de spionageactiviteiten van de NSA. Metadata van honderden miljoenen mobiele telefoons worden verzameld, geanalyseerd en opgeslagen. Dit betekent onder andere dat de locatie van personen nauwkeurig bepaald kan worden, volgens velen een grote inbreuk op hun privacy. Mij bracht het echter op een idee. Waarom de wereldkaart met reisroute op ons blog niet pimpen en koppelen aan onze mobiele telefoons? De meest gestelde vraag van het thuisfront aan elke reiziger is immers, ‘Waar ben je nu?’.

Privacy is kennelijk betrekkelijk

De eerste reactie van Marlous? Ja, daag. En dan wil jij zeker ook twee bewegende telefoontjes op de wereldkaart plaatsen. De roze is dan Marlous en de blauwe is Chris. Grapjas! Haar punt was ook wel terecht. Ik moe(s)t er ook niet aan denken dat iedereen kan opzoeken waar ik precies in Amsterdam en omgeving uithang. Maar als we aan de andere kant van de wereld zijn, dan is het frappant genoeg een ander verhaal. Dan ervaren we de inbreuk op onze privacy ineens heel anders en vinden we het zelfs leuk om onze familie en vrienden te laten weten waar we uithangen.

The making of… de locatie tracker

Nu ben je als mede-geek of toekomstige reiziger misschien benieuwd naar the making of. Hier komt ie. Het concept is vrij simpel. Achterhaal de exacte locatie van een van de mobiele telefoons die we meenemen en je weet waar we uithangen. Doe dat periodiek en sla het op in een database. Plot vervolgens de relevante plekken op een wereldkaart en je hebt een heuse locatie tracker. Tot zover de theorie. De praktijk was namelijk wat weerbarstiger en vroeg om behoorlijk wat technisch geneuzel en uithoudingsvermogen. Het werd dus een heus hobby projectje tijdens de voorbereiding.

De eerste stap, het achterhalen van onze locatie tijdens de reis, is nog het simpelst. Nee, jammer genoeg hier geen spannende NSA trucjes of andere ex-consultants geheimen. Het hacken van de meta-gegevens van onze telefoons is namelijk niet nodig. Voor een hele euro per maand kun je gewoon op de website van onze telefoonprovider honderd keer opzoeken waar je mobiele telefoon zich exact bevindt. Met GPS locatie en al. Als je dus een stukje programmeercode schrijft die dit een paar keer per dag voor je doet en in een database stopt, ben je al een heel eind.

Het plotten van alle in de database opgeslagen plekken op een wereldkaart is niet zo moeilijk. Je hebt er alleen geen donder aan, want met een paar achterhaalde locaties per dag staat je wereldkaart binnen de korte keren letterlijk volgestipt. De meest elegante manier van plotten is om pas een extra stip te zetten als je meer dan x kilometer hebt gereisd. Vanzelfsprekend is dit ook de meest complexe oplossing. En niet alleen omdat je een leuke formule (sin²(Δφ/2) + cos(φ1).cos(φ2).sin²(Δλ/2)) nodig hebt om de afstand tussen twee GPS locaties op onze ronde aarde te bepalen.

Als het vuile werk erop zit wordt het leuk. Dan kun je een Google Maps kaart op de site plaatsen, leuke backpackachtige icoontjes ontwerpen en als finishing touch het geplande reisschema inladen. Maar zonder én met locatie tracker blijft de eerste vraag toch nog altijd, ‘Waar zijn jullie nu?’. Neemt niet weg dat het een leuk en leerzaam projectje was…

3 reacties

  1. Geplaatst door Rien en Marjolein op Beantwoorden

    Ha Marloes en Chris, wat een prachtige reis maken jullie! Mooie mix van avontuur en ontspanning. We blijven jullie volgen! Liefs, Rien & Marjolein

  2. Geplaatst door Dutchies op Beantwoorden

    Lekker geekie! Welke provider hebben jullie dan?

    • Geplaatst door Chris op Beantwoorden

      We hebben twee pre-paid SIM kaarten van de Zwitserse telefoonprovider XXsim. Ons (virtueel) Amerikaans mobiele nummer +1 707 670 3205 (via Anveo) staat gelijktijdig naar deze twee SIM kaarten doorgeschakeld. Om onderweg maar één van onze twee telefoons aan of bij ons te hebben om bereikbaar te zijn.

Plaats je reactie

[google-translator]