Rollercoaster ride door Japan

  • Gouden Paviljoen Tempel Japan Kyoto
  • Tsukiji - Grootste vismarkt ter wereld
  • Japanse vrouwen op stap
  • Fietsen in Kyoto
  • Torii pad shrine Kyoto Japan
  • Grootste koperen buddha beeld
  • Sushi zoals het hoort - Japan
  • Zen tuin Japan Kyoto
  • Omgeving shibuya crossing
  • Tokyo shopping Japan
  • Tokyo tower
  • Maid cafe Tokyo
  • Yakitori Tokyo
  • Top geregeld dagje Onsen
  • Japanse vrouwen Kinosaki Onsen

Rollercoaster ride door Japan

30 uur reizen, 2 nachtvluchten en 11 uur tijdsverschil heeft het ons gekost om Zuid-Amerika voor Japan te verruilen. De afgelopen 5 maanden waren fantastisch en het continent heeft ons dan ook niet zonder slag of stoot laten gaan. Met een jetlag van hier tot aan Tokyo komen we geradbraakt aan in… Tokyo! De 10-daagse rollercoaster ride in hypermodern en tegelijkertijd traditioneel Japan kan beginnen.

Onze eerste indruk begint met de ontvangst van Japan Airways op het vliegveld van Los Angeles. Met een diepe buiging worden we welkom geheten en op de vraag of we naast elkaar kunnen zitten, krijgen we als antwoord ‘maar natuurlijk, jullie krijgen zelfs extra beenruimte omdat jullie er al een lange vlucht op hebben zitten’. Met verbazing kijken we toe, want tot nu toe hebben we bij elke vlucht in ons wereldticket hemel en aarde moeten bewegen om überhaupt bij elkaar in de buurt te kunnen zitten. We knijpen elkaar even in de arm, vanaf nu krijgt het reizen weer een nieuwe dimensie. Tijdens de vlucht wordt dit bevestigd, we zien maar 1 ander westers uitziend koppel. Leuk!

Shop till you drop in Tokyo

Uitslapen zit er niet echt in de eerste dagen. De energie van de stad werkt namelijk aanstekelijk. Alle indrukken die we opdoen zijn zo intens dat we stuiteren van de adrenaline. Slapen komt later wel weer… We staren wel een half uur naar de mensenmassa op het drukke voetgangerskruispunt van Shibuya. We liggen dubbel om de look-a-like manga figuren in Akihabara en hebben een beetje medelijden met de mannen die voorzien van de gekste Hello Kitty merchandise tegen betaling in een ‘maid cafe’ even kunnen kletsen met een kinderlijk verkleed meisje. Steeds bewuster worden we van het feit dat vooral het shoppen centraal staat deze dagen. Even naar de grootste camerawinkel van de stad, even naar Lush om eindelijk nieuwe bodylotion te kopen. Nieuwe slippers, shirts en jurkjes. Ik moet me echt enorm inhouden. Van alle merken die we in het westen kennen vind je hier enorme winkels. Een Chanel zaak van 6 etages of een Dior van 10 om maar twee voorbeelden de noemen. Uiteraard sla ik die over en beperk ik me tot de lokale merken. Muji voor nieuwe reisverpakkingen en UniQlo voor kleren die een aantal versleten items uit mijn tas mogen vervangen. Het is verrassend betaalbaar en duidelijk van goede kwaliteit. Had ik maar een drager voor mijn backpack, want ik wil meer!

Fietsend van tempel naar tempel in Kyoto

In Kyoto hanteren we een ander beleid. Het is de culturele hoofdstad van het land en er is veel te zien. Er zijn maar liefst 17 UNESCO erfgoed tempels en een kasteel. De stad is goed ingericht op zowel binnenlandse als buitenlandse toeristen en je kunt je er eenvoudig zelfstandig verplaatsen. We huren fietsen en doorkruizen 2 dagen de stad op zoek naar de mooiste tempels, paleizen en Zen tuinen. Indrukwekkend en in de meeste gevallen uitstekend geconserveerd. Het is interessant om te zien dat naast het materialisme waar wij de mensen in Tokyo mee associeerden, de Boeddhistische tradities ook nog een behoorlijk grote rol spelen in het leven van de mensen. Overal zie je kleine altaartjes en bijna iedereen zien we in de tempels bidden en wierook aansteken.

Kyoto ligt op 513 km en maar 2,5 uur treinen van Tokyo. We hebben een zeven-daagse treinpas waarmee we onbeperkt op bijna elk traject kunnen reizen en deze gebruiken we ook voor ons uitstapje naar Nara. Dit is een klein stadje vlakbij Kyoto waar je de grootste koperen Boeddha ter wereld vindt. We zijn nog niet ‘tempel-moe’ en gaan er weer voor. Busladingen met kinderen op schoolreisje waarvan er veel zin hebben om hun Engels met ons te oefenen. We vermaken ons weer prima.

Badderen in Kinosakionsen

Naast het stedelijke, willen we ook iets van het landelijke leven meekrijgen en dan het liefst ook nog iets typisch Japans. Kinosakionsen blijkt aan de voorwaarden te voldoen. Een klein dorpje aan de westkust van het land waar veel warmwaterbronnen zijn. Toeristisch, maar voornamelijk voor Japanners zelf die zich verkleed in kimono’s van het ene naar het andere badhuis verplaatsen. Vooraf hebben we al een traditioneel Japans verblijf in een ryokan geboekt. Hier slaap je niet in bedden, maar op futons, dunne matrasjes op de vloer. We kozen voor de full package variant en krijgen zowel ‘s avonds als ‘s ochtends een heerlijke en enorme maaltijd op de kamer geserveerd. Alles wordt voor ons geregeld. Na het eten wordt de kamer omgebouwd tot slaapkamer en samen met de ryokan eigenaar zoek ik een kinomo, tas en slippers uit om net als alle andere vrouwen op straat mee te kunnen paraderen. De bijpassende haarwokkel heb ik gelukkig niet nodig. Het uiterlijk van mannen staat hier minder centraal, Chris moet het doen met een minder kleurrijke pyjama variant.

Mannen- en vrouwenbaden zijn gescheiden, maar we vermaken ons allebei prima. Het stereotype dat Japanners verlegen en introvert zijn kunnen we niet bevestigen. Elke keer wordt er nieuwsgierig naar onze afkomst gevraagd. We raken makkelijk met mensen aan de praat. Door de taalbarriere gaan de gesprekken niet veel verder dan wat we van Japan vinden en wat we tot nu toe allemaal hebben gegeten, maar we vinden de interactie heel leuk. Wanneer onze door het sjouwen verkrampte rugspieren weer een beetje zijn losgeweekt pakken we de trein weer naar Kyoto. Daar staan ons namelijk nog wat culinaire ervaringen te wachten.

Sushi mania en ander onvergetelijks

Een van onze missies in dit land is natuurlijk om sushi te eten van de meest verse vis die er is. Uiteraard kan dit op het lijstje worden afgevinkt. Niet heel erg verantwoord, maar de fatty tuna, in plakken zo groot dat je het rijstbolletje niet meer zag, waren onze favoriet. Ook lekker vonden wij zeepaling, zee-egel en allerlei vissen waarvan we de namen niet kennen. Altijd zaten we aan de bar en meestal hadden we mazzel met een leuke sushi-chef die ons royaal van vis voorzag. Sushi eten is als je ervoor open staat een sociale aangelegenheid. Je bestelling wordt voor je neus bereid en ondertussen kletsen de koks of je buren aan de bar er vrolijk op los. Elke keer weer werd onze sushi-, bier-, of sakekeuze aan een analyse onderworpen. Gelukkig waren de blikken naderhand goedkeurend en vergezeld van opmerkingen als ‘very good, where are you from?’.

Maar de keuken van Japan beperkt zich niet alleen tot sushi en sashimi. We hebben geprobeerd het hele scala aan kookstijlen uit te proberen, maar 10 dagen was toch echt te weinig. In een notendop: ramen en soba noedels in goedkope eethuisjes, yakitori op straat onder een metrostation, doe-het-zelf grillen van het allerlekkerste rundvlees in een eetcafé, de meest knapperige en verfijnde tempura, private dining sukiyaki (in zoete saus gekookt en gebraden vlees dat voor het eten door rauw ei wordt gehaald) met premium Wagyu rundvlees en meer. Het was allemaal even lekker en van sublieme kwaliteit. Voor minder dan perfect lijken de meeste Japanners niet te gaan. Bestel je bijvoorbeeld een cappuccino en wordt het figuurtje in het schuim in hun ogen niet mooi genoeg, dan beginnen ze na het maken van excuses gewoon weer opnieuw.

Restaurants vinden was tegen onze verwachting in een uitdaging. Vaak herken je ze niet van de buitenkant. Een topzaak zit gerust op drie-hoog-achter en als dat al bij de voordeur aangegeven staat, dan is dat in Japanse tekens. Het is voorgekomen dat we een restaurant ondanks de hulp van Google Maps niet konden vinden. Hetzelfde geldt voor de enorme warenhuizen met alleen maar restaurants, onvoorstelbaar. Echt een foodie paradijs, maar zie tussen de honderden tentjes maar net dat ene plekje te vinden waar je je zinnen op hebt gezet.

De rollercoaster vraagt om voorbereiding

De dagen zijn net zo snel voorbij gevlogen als de bullet train door het land raced. We hebben er enorm van genoten en zijn alles behalve klaar voor onze volgende pitstop in Azië: Hong Kong. Hopelijk kunnen we het daar wat meer aan het last minute toeval overlaten dan in Japan. Achteraf gezien hadden we vooral qua budget meer uit dit deel van de reis kunnen halen door eerder aan de voorbereiding te beginnen. Zonder reservering bij hotels aankloppen is not done, tenzij je de hoofdprijs wilt betalen of genoegen neemt met een dodgy achteraf kamertje. De beste deals vind je ver van te voren en 2 weken voorafgaand aan je bezoek valt niet in die categorie. Gelukkig zijn we inmiddels expert hotelzoekers en hebben we toch een paar pareltjes kunnen vinden. Een kamer in een 4* boutique hotel tijdens de pre-opening met allemaal Shisheido goodies? Wij tekenden graag in!

Arigatoo Japan, bedankt! We komen ooit terug met een zak geld en goede voorbereiding, zodat we ook je allermooiste uithoeken kunnen ontdekken.

7 reacties

  1. Geplaatst door Miel Kaptein op Beantwoorden

    Wederom een heel leuk verhaal. Wat ik mij afvraag is, heb je jouw versleten kleding ook ingeleverd bij UniQlo. Wat een firma!!

    • Geplaatst door Chris op Beantwoorden

      Gaaf bedrijf hé?! Jammergenoeg heeft Marlous haar kleding in verschillende hotels achtergelaten.

  2. Geplaatst door Charlotte en Roel op Beantwoorden

    Wauw! We waren al zeer benieuwd hoe t jullie verging op t oostelijk deel van Azië. Heel goed en te snel voorbij zien we nu! Japan staat zeker ook op ons lijstje en we nemen jullie tips ter harte. Veel plezier in Hong Kong! Is weer een andere ervaring en aan lekker eten geen gebrek daar! Have fun!! Lfs CRMV

    • Geplaatst door Chris op Beantwoorden

      Japan is echt een aanrader! En voor zover wij kunnen beoordelen ook met kids. Zeker als ze, zoals Mylene, van vis houden 😉

  3. Geplaatst door Tikva op Beantwoorden

    Veel plezier met de rest van jullie reis in Azië.

  4. Geplaatst door Martine op Beantwoorden

    Goh, jullie hebben Zuid-Amerika alweer achter jullie gelaten. Wat reizen jullie snel en zien jullie veel zeg! Wij zijn toe aan de laatste dagen voordat we weer terug naar Nederland gaan. Deze laatste dagen brengen we door in Argentinië. Jullie hebben helemaal gelijk gehad over ‘cambio, cambio!’ We hebben het hier regelmatig gehoord, alleen is het ons nog niet gelukt om ergens dollars uit de muur te krijgen. Geniet van jullie reis en we volgen jullie ook in Nederland!

  5. Geplaatst door Edina op Beantwoorden

    In een adem uitgelezen, mooi geschreven en krijg direct zin om naar Japan te gaan. Enjoy Hong Kong!

Plaats je reactie

[google-translator]